Immunocastration as a way to prevent boar taint: effect on growth, body composition and meat quality

Project short ARRS Young researcher programme & bilateral cooperation SI-FR
Cooperation programme Slovenian Research Agency / Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Cooperation programme short ARRS
Project partners Institut National de la Recherche Agronomique - Physiology, Environment, and Genetics for the Animal and Livestock Systems
University of Maribor - Faculty of Agriculture and Life Sciences
Kmetijski inštitut Slovenije, Agricultural Institute of Slovenia - Animal Production Department
Start date 11/01/2010
End date 04/30/2015
Project web page https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=48298&lang=eng
Contact person Marjeta Čandek
Scientific theme pig, immunocastration, growth performance, carcass characteristics, meat quality, heat production, l
Description of project Male pigs destined for fattening are routinely castrated surgically in order to prevent boar taint, an unpleasant off-flavour resulting in dissatisfaction for meat consumers (Bonneau M & Squires EJ 2004, Encyclopedia of Meat Sciences, Elsevier, Oxford, ISBN 0-12-464970-X, pp.91-96). A stop to this practice is under consideration in the EU. Therefore, alternative methods to prevent boar taint are currently hot topics in pork production. One of the alternative methods is immunocastration, a non-surgical procedure where male pigs are actively immunized against GnRH (Gonadotropin-Releasing Hormone; Thun et al. 2006, J Physiol Pharmacoly 57, Suppl. 8:189-194). In Europe its use has been approved in Switzerland in 2008 and in the EU in 2009. Immunocastration inhibits sexual development (Falvo et al. 1986, J Anim Sci 63:986-994), reduces boar taint (Bonneau et al. 1994, J Anim Sci. 72:14-20) and improves growth performance (Dunshea et al. 2001, J Anim Sci 79:2524-35). The studies performed so far have not considered feeding strategy for immunocastrates, relative development of the various adipose tissues and nutritional and processing quality of the meat. The studies are of a high scientific interest because immunocastrates are a totally new model regarding nutrition and tissue growth.
Additional information Project Involved researchers: Etienne Labussiere, Jean Noblet, Jacob van Milgen, Michel Bonneau (Institut National de la Recherche Agronomique, Physiology, Environment, and Genetics for the Animal and Livestock Systems); Marjeta Čandek Potokar, Škrlep Martin; Nina Batorek Lukač (Kmetijski inštitut Slovenije, Agricultural Institute of Slovenia, Animal Production Department); Dejan Škorjanc (University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences)
Project output BATOREK LUKAČ, Nina. Energy metabolism, growth performance, body composition, meat quality and boar taint compounds in immunocastrated pigs : Ph. D. Thesis = Metabolizem energije, pitovne lastnosti, telesna sestava, kvaliteta mesa in substance vonja po merjascu pri imunokastriranih prašičih : Doktorska disertacija = Metabolisme energetique, performances de croissance, composition corporelle, qualite de viande et les composes de l'odeur de verrat chez les porc immunocastres : PhD thesis. 2015. https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=48298.
Back

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije